LÁGYRÉSZTECHNIKÁK

ANATOMY TRAINS TERÁPIA

Az Anatomy Trains újdonsága, hogy egy új látásmódját nyújt a terapeutáknak, mellyel vissza tudják vezetni a tünetet vagy diszfunkciót a tőle akár egészen távoli strukturális okokra.

A TECHNIKA kifejlesztője Tom Meyers.. Ő azt mondja, hogy a tünetek kialakulásának okát távolabbról is meg kell vizsgálni. Így esetleg a későbbi tüneteket, és az azonos okból más területeken kialakuló problémákat is meg tudjuk előzni.

A Strukturális Integrációs Technika  segítségével visszaállítjuk az izmok egymáson való elcsúszásának képességét, így azok visszanyerik eredeti rugalmasságukat és erejüket.

SMR TECHNIKA

Az SMR, azaz self myofascialis release technika szó szerinti fordításának jelentése izom-ízompólya-, és kötőszöveti önmasszázs, melynek jelentősége manapság igen népszerű. Olyan mozdulatokat, mozdulatsorokat tartalmaz, melynek alkalmazásával saját magunk végezhetjük el a lágyrészeink (izom, izompólya, kötőszövet) masszírozását.

A gyakorlatokhoz egy különböző keménységű és felületű henger segédeszközt használunk. Az SMR technika egy olyan komplex módszer, amely prevenciós (megelőző) és terápiás kezelést is magába foglal.

Az SMR technika speciális érzékelő sejteken keresztül reflexes ellazulást vált ki az izmokban, lágyrészekben.

Az úgynevezett izompólya technikák segítségével az izmot körülvevő hártya, az izompólya ellazul, így az izom visszanyeri eredeti tónusát. Ezen hatást használjuk fel a kialakult izom-és lágyrész fájdalmak csökkentésére, az izom így könnyebben nyújtható és terhelhetőbbé válik, gyorsabban regenerálódik és fejlődik, illetve a terhelés hatására jelentkező izomláz sokkal hamarabb elmúlik. Célja tehát az izompólya problémákból eredő izomfájdalmak, ízületi fájdalmak csökkentése, megszüntetése, a kötőszövet és az izomszövet regenerálása, illetve a prevenció keretein belül, az izmok zsugorodásának, ezáltal az izmok-, és ízületek merevségének elkerülése

MEDICAL FLOSSING

Medical Flossing egy új, rehabilitációs és sportrehabilitációs terápiás irányzat. A technika kivitelezése egy kompressziós hatáson alapszik, melyet a kötőszövet, izmok területén fejtünk ki. Kivitelezéséhez egy speciális méretű, vastagságú és rugalmasságú gumiszalagot alkalmazunk. Célja a patológiás szöveti folyamatok blokkolása, javítása, a kötőszöveti fájdalmak és összetapadások csökkentése, a mozgásbeszűkülések oldása, ízületi mobilitás növelése, a gyógyuláshoz szükséges regeneráció gyorsítása, támogatása.

Alkalmazása csak képzett szakember felügyelete mellett használható.

KINESIO TAPE TERÁPIA

A technika felfedezése Dr. Kenzo Kase nevéhez fűződik. A szalagok („tapek”) ragasztását rendelőnkben kiegészítő módszerként alkalmazzuk.

A megfelelően felhelyezett “tape” anyaggal lehetővé válik, hogy a szervezet képes legyen önmagát is gyógyítani. A speciális ragasztóanyagot tartalmazó “tape” felhelyezése a bőr felületére történik, ami nem más, mint az emberi szervezet legnagyobb reflex területe. A felragasztás módja kineziológián alapul.

A terápia hatása rendkívül sokrétű lehet a felhelyezés módjától és a kívánt hatás céljától függően: lazító-, erősítő-, mikrocirkuláció-fokozó, nyirokkeringés-javító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású is lehet.. Támogatja az ízületeket, segíti az izomfunkciókat. Viselése fájdalommentes és teljesen szabad mozgást biztosít.


TRIGGER PONT TERÁPIA

A trigger-pontok érzékeny és jellegzetesen lokálisan – azaz a fájdalom helyén- illetve kisugárzó fájdalommal – azaz az érintett területtől távol eső régióban – járó feszültségpontok, amelyeket az izomszövetben kisebb-nagyobb csomókként érzékelhetünk.

Mit is jelent ez?

Sokszor egy nyaki fájdalom hátterében egy háti szakaszon lévő trigger pont okoz kisugárzó tüneteket vagy egy derékfájdalom esetén a csípőizmok területén kialakuló feszültség csomó okoz problémát.

A kezelés során egy speciális pontszerű nyomótechnikát alkalmazunk, melynek bizonyos ideig való fent tartása után oldódnak a myalgiás csomók és csökken a fájdalom, növekszik az ízületi mozgástartomány. A lassú, fokozatos erősségű nyomótechnika a kezelés során fájdalmas lehet, mely fájdalom azonban a nyomás megszüntetése után elmúlik.

Az első kezelés után átmenetileg akár erősebbnek is érezhetjük az eredeti panaszt, azonban pár alkalom után már egyértelműen jelentkeznek a jótékony hatások.

A terápia kivitelezéséhez képzett szakember szükséges, ugyanis ezen feszültségcsomók ismerete az emberi testen elengedhetetlen a sikeres terápia kivitelezéséhez.