MANUÁLTERÁPIA

MANUÁLTERÁPIA

BARVICSENKÓ MANUÁLTERÁPIA

A mozgató szervrendszer visszafordítható elváltozásait célzó kézzel végzett diagnosztikai és gyógyító eljárások összessége. Az emberi test csontjainak helyzetét, ízületeinek és az izomrendszer állapotát, az idegrendszeri kontroll milyenségét mérjük fel és kezeljük speciális fogásokkal.

A manuálterápia során egy mozgásszervi anamnézist veszünk fel, figyelembe véve a szakorvos által felállított diagnózist, a leletek eredményét. A testtartás- és mozgásvizsgálat elvégzése után funkcionális diagnózist állítunk fel, amely alapján egyénre szabott kezelési tervet készítünk. A legfinomabb izomenergia technikáktól indulva a határozott kontakt technikákig széles skálán választjuk meg a kezelés intenzitását a páciens problémája (gerincsérv, csontritkulás, belszervi, reumatológiai alapbetegségek), életkora, a diszfunkció eredete (neuromusculáris, fasciális, ízületi, idegi) szerint. A kezelést követően a páciens mobilizáló, nyújtó és stabilizáló tornagyakorlatokat kap az elért állapot megőrzésére és fejlesztésére. A manuálterápia végzése egyetemi diplomához kötött. Mind önállóan, mind az orvosi kezelés kiegészítő részeként alkalmazható akut és krónikus fájdalmakban egyaránt.


MULIGAN MANUÁLTERÁPIA

A Muligan manuálterápia kidolgozója és kifejlesztője egy új-zélandi gyógytornász Brian Muligan.

A Muligan-módszer lényege, hogy mialatt a kezelő passzívan mobilizálja a beteget addig a beteg maga is aktív mozgást végez. Így az ízületben lévő pozíciós elváltozás korrigálódik és fájdalommentessé válik. A módszer az íz felszínek egymáson való speciális csúsztatásán alapszik. A technika alkalmazása során ízületi relaxáció,tok-és a szalagok minimális nyújthatósága, az ízületi játék helyreállítása eredményeképp a fájdalom csökkentésére törekszünk. A terápia alkalmazási területeit képezi a túlterhelésből származó különféle statikai problémákat fent tartó problémák, mint például teniszkönyök, golfkönyök, zsugorodások, kontraktúrák, gerincfájdalmak, csípőfájdalom, térdfájdalom, akut rándulások, ízületi kopások, ín-és izomgyulladások, fejfájás,szédülés arthrosis, beszűkült ízületi mozgások.

Az eljárás fontos lépése az önterápiára való megtanítás, hogy a beteg néhány alakalom után önállóan is el tudja végezni a gyakorlatait.


CRANIO-SACRAL TERÁPIA

A craniosacralis terápia a manuálterápás eljárások egyik váll faja.

A rendszer tanulmányozását a 70-es években Upledger oszteopata orvos kezdte el.

A craniosacralis terápia finoman kezeli és érinti meg a kötőszöveti-és idegrendszer területét, melyet ún. craniosacralis rendszernek nevezünk. Ez a rendszer magába öleli a koponya, gerincoszlop és a keresztcsont membrán kapcsolatait illetve az agyat és a gerincvelőt tápláló és körülvevő agyi-gerincvelői folyadékot.

A lágy és biztonságos kezelőfogások alapját a koponya légzési ritmusa adja, mely egy hidraulikus pumpamechanizmuson alapszik. Ezt a pumpamechanizmust a agyvíz (liquor) keringése hozza létre az agyhártyák között. A terápia során mikromanipulációt fejtünk ki, amely a koponyacsontok, a gerincoszlop és a fasciarendszer mikromozgásainak korrigálásán alapul.

A kezelés rendkívül pozitív hatással van a szív-és érrendszerre, az immunrendszerre, a csont-és izomrendszerre a központi-és perifériás idegrendszerre, különböző belszervekre és testnedvekre és a nem utolsó sorban a test energiarendszerére is.


VISCERÁLIS MANUÁLTERÁPIA

A terápia kifejlesztője Jean Pierre Barrel, francia oszteopata orvos. A módszer a viscerális, azaz belső szervek, mint a máj, gyomor, lép, belek, vesék, kis medencei szervekkezelésén alapszik. A terapeuta a hasfalon keresztül, finom tapintás útján diagnosztizál és végzi el a kezelést. Lágy manipulációkkal és enyhe manuális erőbehatással oldja a belszervek területén kialakult feszüléseket, mellyel javítja a szervek mozgását, keringését. Ezzel kialakítva egy optimálisabb belső szervi működést a kezelt területen és a kezelt belső szervvel kapcsolatban lévő környező régióban is.

A módszer alapja hogy a szervezet optimális egyensúlyának fent tartásához elengedhetetlen a belső szervek és a többi szerv valamint mozgatórendszer közötti harmonikus működés.

Az egyensúly kulcsát a fascia hálózat rendszere adja, ami egy egységként működik, körülveszi a belső szerveket, izmokat, inakat, ízületeket, idegeket és össze is kapcsolja őket. ha egy belső szerv nem tud megfelelően mozogni, akkor annak hatása a fascia rendszeren keresztül kihat a mozgató rendszerre is, így esetlegesen kialakítva egy diszfunkciót, vagy mozgásbeszűkülést, melynek végeredményképp a fájdalom megjelenik. Ez az összefüggés visszafelé is működik, tehát ha egy szövet feszes, akkor az hatással van a hozzá tartozó belső szerv működésére is.

Gyakran egy – egy mozgásszervi panaszt (hát-,derék-,nyak-,váll-, csípő..stb.) csökkenteni vagy fájdalommentessé tudunk tenni egy belső szervi funkció helyreállításával.


MCKENZIE TERÁPIA

A terápia kifejlesztője Robin McKenzie gyógytornász nevéhez fűződik. Maga a módszer a különböző gerincproblémák speciális vizsgálati –és kezelési rendszerére épül. A vizsgálat során a terapeuta lokalizálja adott terület érintettségét, amikor is a páciens speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismétel, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatást. Majd a kezelő ezután kezdi meg a terápiás eljárást.

Aktív mozgásterápia, melynek segítségével a beteg saját maga is képes befolyásolni a fájdalmát, azaz a kezelések alatt a páciens aktívan közreműködik a terapeutával. A módszer alkalmazásával gyakran megelőzhetőek a gerincet érintő műtétek is. A leggyakrabban kezelt elváltozás, amit McKenzie terápiával kezelünk az a napjainkban oly gyakran előforduló porckorong degenerációs problémák, gerincsérv.

A kezelés során a kitüremkedett terület mechanikai úton történő helyretolására törekszünk, ami a panaszoktól függően bizonyos irányú mozdulatokkal érhetünk el. A cél a fájdalom “centralizálása” (McKenzie: a fájdalom visszahúzódása a test középpontja felé), majd ennek elérése után az állapot stabilizálása izomerősítéssel el.


PERIFÉRIÁS IDEGMOBILIZÁCIÓ

A kezelés elsődleges célja a perifériás idegfájdalmak megszüntetése, a becsípődött idegek kompresszió alól való oldása. Az eljárás során a kezelő speciális idegtesztek segítségével felállítja a probléma eredetét és megfelelő műfogásokkal, mozgásokkal, mozgássorokkal csökkenteni tudja a fájdalom megjelenését. A manuális kezelés tehermentesített helyzetben és fájdalommentes testhelyzetben történik, mellyel a perifériás idegek gyulladásának csökkenését, a blokkok megszüntetését és a mozgásterjedelem növekedését érjük el. A kezelés végén a páciens megtanulja a saját problémájára szabott gyakorlatait, amit otthonában is biztonsággal végezhet.


SCHROTH TERÁPIA

A Schroth-módszert kifejlesztése Katharina Schroth nevéhez fűződik és tartáshibák, a scoliosis – gerincferdülés – és a Scheuermann-betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmazzák

A Schroth-módszer célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, három dimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre, valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás.

A terápia a növekedés befejeztéig való alkalmazásával az elváltozások jórészt teljes mértékben korrigálhatóak valamint a betegség progressziója csökkenthető. A megtanított korrekciós gyakorlatokat napi rendszerességgel kell elvégezni az kívánt eredmény elérésének érdekében.


SMR TECHNIKA

Az SMR, azaz self myofascialis release technika szó szerinti fordításának jelentése izom-ízompólya-, és kötőszöveti önmasszázs, melynek jelentősége manapság igen népszerű. Olyan mozdulatokat, mozdulatsorokat tartalmaz, melynek alkalmazásával saját magunk végezhetjük el a lágyrészeink lágyrészeink (izom, izompólya, kötőszövet) masszírozását.

A gyakorlatokhoz egy különböző keménységű és felületű henger segédeszközt használunk. Az SMR technika egy olyan komplex módszer, amely prevenciós (megelőző) és terápiás kezelést is magába foglal.

Az SMR technika speciális érzékelő sejteken keresztül reflexes ellazulást vált ki az izmokban, lágyrészekben.

Az úgynevezett izompólya technikák segítségével az izmot körülvevő hártya, az izompólya ellazul, így az izom visszanyeri eredeti tónusát. Ezen hatást használjuk fel a kialakult izom-és lágyrész fájdalmak csökkentésére, az izom így könnyebben nyújtható és terhelhetőbbé válik, gyorsabban regenerálódik és fejlődik, illetve a terhelés hatására jelentkező izomláz sokkal hamarabb elmúlik. Célja tehát az izompólya problémákból eredő izomfájdalmak, ízületi fájdalmak csökkentése, megszüntetése, a kötőszövet és az izomszövet regenerálása illetve a prevenció keretein belül, az izmok zsugorodásának, ezáltal az izmok-, és ízületek merevségének elkerülése


MEDICAL FLOSSING

Medical Flossing egy új, rehabilitációs és sportrehabilitációs terápiás irányzat. A technika kivitelezése egy kompressziós hatáson alapszik, melyet a kötőszövet, izmok területén fejtünk ki. Kivitelezéséhez egy speciális méretű, vastagságú és rugalmasságú gumiszalagot alkalmazunk. Célja a patológiás szöveti folyamatok blokkolása, javítása, a kötőszöveti fájdalmak és összetapadások csökkentése, a mozgásbeszűkülések oldása, ízületi mobilitás növelése, a gyógyuláshoz szükséges regeneráció gyorsítása, támogatása.

Alkalmazása csak képzett szakember felügyelete mellett használható.


DORN terápia

A manuális terápiák egy igen hatékony fajtája. Németországból indult, nevét Dieter Dornról kapta aki ismét „ felfedezett”, majd tudományos alapokra helyezett egy rég elfeledett népi gyógymódot.

A kezelés legfontosabb alapja, hogy az emberi testet egy egységként kezeli, a panaszok kialakulásának okát elsősorban az alsó végtagra vezeti vissza. A kezelés az alsó végtagok – medence vizsgálatával, majd korrekciójával kezdődik. A gerinc blokkolódásainak oldása csak ezután következik.

A csigolyák helyzetét célozza segíteni a megfelelő helyzetbe külső nyomással miközben a páciens korrekciós gyakorlatokat végez meghatározott ismétlésszámban. Minden egyes ízületi korrekciót lokális vizsgálat követ, amely segítségével a terapeuta megállapítja, hogy mennyire volt eredményes a korrigálás, illetve szükséges ismételni, vagy sem. A terápiához minden esetben hozzá tartoznak az egyénre szabott önkorrekciós gyakorlatok. Egyrészt a kezelés közben és utána, másrészt a páciens által önállóan otthonában.

Terápia alkalmazási területei: mozgásszervi panaszok, fájdalmak elsősorban

Dorn terápia hatékonysága tovább fokozható egy, a kezelés előtt vagy után végzett Breuss masszázzsal. A két egymástól teljesen független terápia a gyakorlatban nagyon jól kiegészíti egymást.