SPORTREHABILITÁCIÓ

SPORTREHABILITÁCIÓ

A sportrehabilitáció nem más, mint a sportolás közben szerzett különböző végtagi illetve gerinc problémák kezelése, így pl. boka-és vállficamok, szalag -, izom –illetve ínsérülések gyógyítása.

Az élsport, a hobbi sportok, vagy a mindennapi élet területén szinte mindig kialakulhatnak olyan sportsérülések, melyek precíz, pontos sportrehabilitációt igényelnek. Nem mindegy, hogy egy izomhúzódás, izomszakadás, szalagsérülés, csonttörés után hogyan terheljük a szöveteket.
Minden esetben a sérülés típusát kell figyelembe vennünk, illetve a sérült szövet gyógyulási folyamatait, annak legspecifikusabb “ingerelési” lehetőségeit.

A gyógytorna a sérülés utáni akut ellátást, majd rehabilitációt célozza. Főként addig tart, míg a teljes és fájdalmatlan ízületi mozgástartomány helyreáll, az izomerő visszatér a sérülés előtti állapotába, a mindennapi tevékenységek ellátása panaszmentes lesz.

A sportrehabilitáció a mindennapi tevékenységeken túl a hobbi vagy élsportba történő gyors, hatékony és biztonságos visszatérést célozza meg. Vannak módszerek, melyek segítségével felgyorsítható a szöveti regeneráció, majd a sérült szövet teljes gyógyulása után lehet a sportolónál komplex képességeket fejleszteni. De itt a hangsúly az időtartamban van.